Yksinkertaiset ideat yleensä toimivat - yhteistyö luo vaikuttavuutta ja iloa työhön

 

Blogin kirjoittaja Niina Piirainen työskenteli keväällä 2023 sosiaaliohjaajana Kajaanin aikuisten sosiaalityössä. Työssään Kainuun hyvinvointialueella hän hyödynsi Tilalta tietoon ja työelämään -hankkeen luonto- ja eläinavusteista toimintaa.

Toimin aikuisten sosiaalityössä sosiaaliohjaajana ja tammikuussa vastaanotin Tilalta tietoon ja työelämään hankkeelta sähköpostikutsun. Kutsussa kerrottiin mahdollisuudesta varata maksuton toiminnallinen tuokio asiakasryhmälle tai työyhteisölle. Vaihtoehtoina oli valita ryhmälle sopiva luonto- tai eläinavusteinen toimintapaketti kolmesta vaihtoehdosta. Ensimmäinen oli ohjattutuokio terveysmetsässä, terveyttä ja hyvinvointia tukevilla harjoitteilla lyhyellä kävelyreitillä. Toinen vaihtoehto oli vierailu Seppälän navetassa, joka pitäisi sisällään elämyksiä ja pieniä työtehtäviä navetassa. Kolmantena vaihtoehtona oli vierailu hevostallilla Luontohyvinvointikeskus Tyynelässä, jossa vuorovaikutustaitoihin saataisiin tukea harjoitteista hevosten kanssa.

Vähällä oli, että kutsu hukkui sähköpostivirran syövereihin mahdottomana toteuttaa osana yksilötyöhön painottuvaa sosiaaliohjaajan työnkuvaa. Ajatus jäi kuitenkin häiritsemään. Näen luontolähtöiset ja eläinavusteiset menetelmät hyvin erityislaatuisina keinoina sosiaaliseen vahvistumiseen ja ajattelin, että asiakkaistani monet voisivat hyötyä tällaisesta työskentelystä ja sen myötä mahdollistuvista elämyksistä. Mielessäni virisi ajatus sosiaalisenkuntoutuksen ryhmästä, joka kiertäisi kaikki nämä kolme tarjottua toiminnallista kokonaisuutta. Tällä ajatuksella otin yhteyden Tilalta tietoon ja työelämään -hakkeeseen ja ehdotin yhteistyötä. Iloksemme ideaan puhallettiin sekä hankkeen että omien esihenkilöideni taholta lisää liekkiä ja lähdin kokoamaan tätä pilottiryhmää!

Sosiaalisenkuntoutuksen ryhmä sai nimen Luonnosta hyvinvointia. Ryhmä kokoontui viisi kertaa maalis-huhtikuussa 2023. Ryhmään osallistui neljä aikuisten sosiaalityön asiakasta. Ryhmä oli neljän asiakkaan pienryhmä, koska toimin ryhmän ohjaajana yksin ja meillä oli kulkuvälineenä henkilöauto.

Ensimmäisellä kerralla kokoonnuimme tutustumisen ja oman luontosuhteen pohdinnan äärelle. Ensimmäisellä kerralla teams-yhteydellä ryhmässä vieraili Tiina Suoranta Edukailta kertomassa Edukain ja Tilalta tietoon ja työelämään -hankkeen Luonnonvara-alalle suuntaavasta työvoimakoulutuksesta.


Toisella ryhmäkerralla vierailimme Luontohyvinvointikeskus Tyynelässä, jossa meidät vastaanotti tutkija ja ohjaaja Maija Lipponen Lukesta ihanan Välkky koiran kanssa. Pääsimme tekemään tallitöitä ja viemään hevosille heiniä tarhaan. Isokokoisten hevosten kanssa toimiminen oli jännittävää ja samalla syvästi rauhoittavaa. Pääsimme tutustumaan Siruun, Mustaan, Pikku-Raimoon ja Oppesiin tarhassa, harjasimme ja seurasimme niiden ruokailua, sekä keskinäistä vuorovaikutusta. Kotimatkalla päällimmäisenä mielessä olevia asioita olivat: ”Heinän tuoksu, rouskutus, pitkät vuohiskarvat, kauniit lumihiutaleet hevosen karvapeitteessä, koiran turkin tuntu, tippuva vesi, rauhallista"




Kolmas ryhmäkerta oli Kainuun ammattiopiston Seppälän navetassa, ohjaajina toimivat Heidi Kotilainen Tilalta tietoon ja työelämään-hankkeesta ja Minna Keränen Kainuun ammattiopistosta. Pääsimme lähikontaktiin iki-ihanien kyyttöjen kanssa!  Opimme uutta lypsytilan elämästä, hoidimme vasikoita, pääsimme rapsuttelemaan ja harjaamaan pihatossa asustavia leidejä. Kokemus pihatossa toimimisesta vapaana liikkuvien kyyttöjen kanssa oli ainutlaatuinen. Totesimme tuokion päätteeksi, että kyyttöjen parissa ajatukset eivät harhailleet, vaan olimme läsnä tässä hetkessä – olo oli rentoutunut ja kiitollinen.




Neljäs ryhmäkerta suuntautui Sairaalanrinteen Terveysmetsään. Metsään meidät vei Anu Räty, tutkija ja terveysmetsäopas Luonnonvarakeskukselta. Retkelle osallistui myös Heidi Kotilainen Rolle-koiran kanssa. Terveysmetsässä valmistelimme ensin taukopaikan sytyttämällä laavulle nuotion ja laittamalla veden lämpiämään pannussa. Sitten suuntasimme lumikenkäilemään talviseen metsään. Monelle lumikenkäily oli ensimmäinen kerta. Miten rauhoittavaa on kävellä upottavassa lumessa peräkkäin yhteistä polkua tehden! Välillä pysähdyimme aistimaan luontoa sekä tarkkailimme talvisen luonnon yksityiskohtia luuppien avulla. Rolle-koira oli mukana merkittävässä roolissa rapsuteltavana sekä tarjosi hienon mahdollisuuden seurata ja sanoittaa vireys- ja tunnetilojen vaihtelua. Nokipannukahvien ja retkieväiden jälkeen huomasimme, että Rollen lisäksi myös me muut olimme raukean rentoutuneita.




Ammattilaisena ajattelen, että ryhmä antoi minulle luovat puitteet rakentaa ja syventää luottamusta asiakkaideni kanssa. Yhdessä tekemisen ja yhteisen heittäytymisen myötä vuorovaikutuksessa vahvistuu tasavertaisuus, rentous ja ihmisten välinen kohtaaminen. Luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutukset tavoittivat tietenkin myös minut työntekijänä eli ryhmä palveli myös omaa työhyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Oli hyödyllistä päästä oppimaan uutta toisilta ammattilaisilta, uudet menetelmät motivoivat ja innostavat!

Kiitos paljon tästä mahdollisuudesta Tilalta tietoon ja työelämään -hankkeelle! Tämä yhteistyönä toteutettu sosiaalisen kuntoutuksen ryhmä mahdollisti yhdessäoloa, uusia elämänkokemuksia, omien rajojen positiivista venyttämistä, pelkoa ja jännitystä päin menemistä, rentoutumista, rauhoittumista ja lempeää, kunnioittavaa yhdessäoloa eläinten kanssa. Tällaiset muistot kannattelevat!

Kuvat: Ryhmätoimintaan osallistuneet 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työllisyysohjaajan uudenlainen työtapa hevostallilla

Terveysmetsä-toiminta kohentaa mielenterveyttä, osoittaa tuore suomalaistutkimus