Terveysmetsämallit työ- ja toimintakyvyn edistämisessä -hankkeen tuloksia!

Blogin kirjoittaja on Luonnonvarakeskuksen ja Kajaanin ammattikorkeakoulun ESR-rahoitteisen Terveysmetsämallit työ ja toimintakyvyn edistämisessä -hankkeen projektipäällikkö Maija Lipponen.  



Terveysmetsämallit-hanke alkaa olla lopuillaan ja on aika kurkata taaksepäin, mitä hankkeessa saatiin aikaan! Työ ei onneksi lopu tähän, vaan luontoperustaisten hyvinvointipalveluiden kehittäminen jatkuu tulevina vuosina! Ole siis yhteydessä, jos kaipaat apua työalasi kehittämiseen luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntäen. 


Sairaalanrinteen terveysmetsän kävijämäärät kasvussa  

Hankkeen näkyvin tulos on kiistatta Sairaalanrinteen terveysmetsä, joka on poikinut paljon mediahuomiota ja puheenvuoropyyntöjä ympäri maan. Terveysmetsä suunniteltiin Terveysmetsämallit työ- ja toimintakyvyn edistämisessä -hankkeen sekä Kajaanin kaupungin ja Kainuun hyvinvointialueen yhteistyössä.  

 

Kainuun keskussairaalan viereisen terveysmetsän esteetön reitti ja laavu ovat olleet käytössä vuoden verran, ja siitä on ehtinyt kertyä käyttökokemuksia. Sairaalan toiminnan lisäksi terveysmetsän käyttäjiä ovat myös opiskelija-, koulu- ja päiväkotiryhmät sekä kuntalaiset. Laavulla käy perheitä, ikäihmisiä, työikäisiä ja nuoria. Laavu on säästynyt ilkivallalta, mikä ilahduttaa reittiä ylläpitäviä Kajaanin kaupunkia ja Kainuun hyvinvointialuetta. Palaute on ollut positiivista. 

 

  • "Terveysmetsän laavu on ollut kovalla käytöllä ja tämän syksyn aikana kävijämäärä on entisestään lisääntynyt", Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula kertoo. 

 

Sairaalan henkilöstön kanssa hankkeessa on ideoitu terveysmetsälle monenlaista käyttöä. Metsää voidaan hyödyntää työntekijöiden kehityskeskusteluissa ja työpalavereissa sekä potilastyössä. Myös potilaiden omaiset pääsevät terveysmetsässä hetkeksi pois sairaalaympäristöstä. Rauhoittavaa metsäympäristöä voidaan hyödyntää esimerkiksi terapioissa, kuntoutusarviointeihin valmistautumisessa ja erilaisissa ryhmätoiminnoissa. 

 

  • "Terveysmetsän erityinen luonne sopii loistavasti uuden sairaalan kuntouttavaan otteeseen. Tämä on melko ainutlaatuinen konsepti maailmanlaajuisestikin katsottuna", kommentoi Kainuun hyvinvointialueen viestintäjohtaja Terho Pekkala. 

 

Terveyttä edistävät metsät koottiin kartalle 

Luonnonvarakeskuksen ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyössä koulutettiin sairaalan henkilökuntaa luonnon hyödyntämiseen potilastyössä, koottiin lainattavia retkitarvikkeita asiakastyöhön sekä toteutettiin kaikille avoin karttasovellus, josta voi etsiä lähiseudulta terveysmetsäkohteita. 

 

Kartan avulla kuka tahansa voi etsiä terveyttä tukevia luontokohteita omalta asuinalueeltaan tai asiakasryhmälleen. Terveyttä tukevissa kohteissa on vaihtelevaa maastoa, monipuolisia luontotyyppejä ja vanhaa metsää. Luonnon terveyshyötyjä voi saada lähes mistä tahansa luontoympäristöstä, mutta tutkimusten mukaan tietynlaiset luontoalueen piirteet tukevat hyvinvointia tehokkaammin. Näitä kohteita kartta tunnistaa. 

 

Hankkeessa on tunnistettu kartan ja maastokäyntien avulla muitakin terveysmetsäksi soveltuvia luontokohteita Sairaalanrinteen lisäksi. Tällaisia ovat muun muassa Arppen muistometsä Kajaanissa ja Lauttavaaran luontokoulumetsä Kuhmossa. Niissä on vaihtelevaa maastoa, monipuolisia luontotyyppejä ja vanhaa metsää, mitkä kuuluvat metsän terveyttä tukeviin ominaisuuksiin.  

 

Opasjulkaisu tarjoaa tuhdin tietopaketin  

Hankkeessa koottu tutkimustieto ja käytännön kokemukset on koottu opasjulkaisuksi, joka on maksuton ja avoin kaikille luontoperustaisista hyvinvointiratkaisuista kiinnostuneille. Terveysmetsän käyttökokemuksista julkaistiin video. Juurruttamista tehdään valtakunnallisella tasolla, sillä hankkeen tuloksista syntyy THL:n vertaisarvioima Hyte-toimintamalli kaikkien Suomen kuntien hyödynnettäviksi. Hyte-toimintamalli julkaistaan THL:n verkkosivuilla alkuvuonna 2024. 

 

Linkit: 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työllisyysohjaajan uudenlainen työtapa hevostallilla

Terveysmetsä-toiminta kohentaa mielenterveyttä, osoittaa tuore suomalaistutkimus

Yksinkertaiset ideat yleensä toimivat - yhteistyö luo vaikuttavuutta ja iloa työhön