Luonnollisesti Titity

Blogin kirjoittajina ovat kouluttajat Tiina Suoranta ja Oili Kinnunen Edukailta, joka järjesti luonnonvara-alalle suuntaavan työvoimakouluksen yhdessä Tilalata tietoon ja työelämään -hankkeen kanssa.

Luonto on meille tavanomainen ja toisaalta taianomainen paikka rentoutua, levätä ja tehdä töitä.

Luonto on myös monisäikeinen hyvinvointimme lähde.

Käynnistimme syyskuussa 2022 luonnonvara-alalle suuntaavan, 7 viikkoa kestävän, koulutuksen yhteistyössä Titity - Tilalta tietoon ja työelämään-hankkeen kanssa. Hankkeen toteuttajina toimivat Kajaanin ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus sekä Kainuun ammattiopisto.

Koulutuksen kohderyhmänä oli Kainuun työllisyyden kuntakokeilun sekä Kainuun TE-toimiston työttömät tai työttömyysuhanalaiset työnhakijat, joiden mielenkiinto suuntautui luonnonvara-alan työtehtäviin. Koulutuksen tavoitteena oli opiskelijoiden työllistymisen tai koulutukseen hakeutumisen tukeminen ja alan työpaikkojen ja -tehtävien esilletuominen. Koulutuksen aikana ilmeni, että tuen tarpeet olivat hyvin erilaiset opiskelijoiden keskuudessa, ja ohjaus muodostuikin yksilöllisesti, kunkin opiskelijan omista tarpeista lähtöisin.

Seitsemän viikkoa jakautui lähiopetukseen ja työharjoitteluun. Lähiopetusjakson teemat painottuivat korttikoulutusten lisäksi oman urapolun selkeyttämiseen, omien osaamistarpeiden kartoittamiseen, nykyaikaisiin opiskelu- ja työnhakumenetelmiin sekä erilaisten vuorovaikutustilanteiden hallintaan. Harjoittelujaksolla opiskelijat hakeutuivat oman mielenkiinnon mukaisiin työtehtäviin.

Perehtyminen Green Care -toimintaan, Kainuun ammattiopiston ammatilliseen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutustarjontaan ja oppisopimuskoulutukseen herättivät opiskelijoissa paljon uusia ajatuksia. Etenkin se, miten laaja luonnonvara-ala on, hämmästyttää edelleen. Vierailut alalla toimivissa, hyvinkin erilaisissa yrityksissä, olivat antoisia ja mielenkiintoisia. Tutustuimme muun muassa vasta valmistuneeseen Terveysmetsään, Luken Paltamon kalantutkimusaseman toimintaan ja työtehtäviin sekä Luontohyvinvointikeskus Tyynelän toimintaan. Kainuun ammattiopiston Seppälän puutarhalla harjoittelimme käytännössä kukka-asetelmien tekoa ja pääsimme hoitamaan lehmiä.

Luonnonvara-ala tarjoaa hyvin monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja tämä kiinnostaa myös alanvaihtajia, joita oli mukana tässäkin luonnonvara-alalle suuntaavassa työvoimakoulutuksessa. Nyt toteutetun koulutuksen ajankohta oli hieman haasteellinen, joka rajoitti jonkin verran harjoittelupaikkojen saantia. Koulutus olisi mielestäni voinut olla myös kestoltaan pidempi, ja olisi näin mahdollistanut pitkäkestoisemmat harjoittelut tai vaihtoehtoisesti mahdollisuuden tutustua useampaan alan yritykseen ja työtehtäviin. Osallistujien mukaan kurssin parasta antia olikin samassa tilanteessa oleviin ihmisiin tutustuminen ja ryhmän tuki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työllisyysohjaajan uudenlainen työtapa hevostallilla

Terveysmetsä-toiminta kohentaa mielenterveyttä, osoittaa tuore suomalaistutkimus

Yksinkertaiset ideat yleensä toimivat - yhteistyö luo vaikuttavuutta ja iloa työhön