Voi miten nämä ovat ystävällisiä!

 

Blogin kirjoittaja Heidi Kotilainen on Tilalta tietoon ja työelämään -hankkeen ohjaaja Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alalta. Hän on koulutukseltaan sosionomi (ylempi AMK) ja hänellä on laajaa lisäkoulutusta eläinavusteisesta työstä eri ikäisten ihmisten kanssa tehtävään työhön.

Tilalta tietoon ja työelämään- hanke järjesti syksyn aikana toiminnallisia luonto- ja eläinavusteisia päiviä työttömille ja työttömyysuhan alla oleville sekä heidän kanssaan työskenteleville työntekijöille. Osallistujat pääsivät terveysmetsäretkelle, navettapäivään, hevostallille sekä luontoretkelle. Miten asiakkaiden kanssa toimintapäiviin osallistuneet työntekijät näkivät erityisesti eläinavusteisten päivien vaikutukset?

Hyvien ohjeistuksien saattelemana astelemme kumisaappaissa ja suojahaalareissa navettaan sisälle. Maidontuotannon alkumetrit konkretisoituvat meille kaikille, kun näemme pienet kyyttövasikat sekä lypsyaseman. Saamme ohjeistuksen, miten toimimme pihaton puolella, kun kohtaamme pian Seppälän geenipankkikarjan kyytöt. Puhe hiljenee ja tunnelma on odottava. Kun ovi aukeaa kyyttöjen huomio kiinnittyy saapuviin ryhmäläisiin.


Saamme tehtäviä, joiden avulla voimme lähestyä yhdessä kyyttöjä. Lantakolalla voimme putsata nukkumapaikoilta lannat pois ja pöyhiä makuualustan heiniä. Pian saamme rapsuttamalla kyytön pysähtymään ja mittaamme mahanympäryksiä sekä kirjaamme lukemia ylös kyyttöjen hyvinvoinnin arvioimiseksi. Useat lehmistä huomaavat, että meillä on aikaa rapsuttaa ja moni meistä innostuu rapsuttamaan erilaisin harjoin lähelle tulevia eläimiä. Voi miten nämä ovat ystävällisiä! Osallistujat puhuvat vielä toimintapäivän jälkeenkin kyyttöjen rapsuttelusta. Eläinten seurassa oleminen oli vaikuttanut rauhoittavasti moneen osallistujaan.


Hevostallilla pieni nuotiolounas ja lähimetsässä toteutettu ohjattu tuokio saa osallistujien ajatukset tähän hetkeen. Hevosia on hyvä lähestyä levollisin ja rauhallisin mielin, muutoin ne voivat aistia kiireemme. Hevosten taluttaminen on erityisen jännittävää ja ison eläimen koskettaminen elämys – onpa se pehmeä ja lämmin. Erityisesti jää mieleemme, miten hevoset osaavat pelata erilaisia pelejä herkkupalkan toivossa. Porukka lähtee kotimatkalle puheliaampana kuin tullessa. Päivässä oli mahdollista heittäytyä uuden opetteluun arjesta poikkeavassa ympäristössä ja moni rohkaistui kokeilemaan hevosen kanssa toteutettuja tehtäviä.


Toimintapäiviin asiakkaidensa kanssa osallistuneista työntekijöistä lähes kaikki olivat käyttäneet aikaisemmin luontomenetelmiä. Heidän mainitsemia toteutustapoja oli erilaiset retket, liikunta luonnossa, rauhoittumiseen ohjaaminen ja lajintunnistus. Yksi mainitsi myös erityisen Metsämieli-menetelmän. Vastausten perustella osallistuneilla kenelläkään ei ollut aiempaa kokemusta eläinavusteisuudesta omana työmenetelmänä. Työntekijöiden kohderyhmää heidän työssään oli työttömät, kuntouttavassa työtoiminnassa olevat, työpajatoiminnassa olevat sekä alle 29- vuotiaat nuoret.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työllisyysohjaajan uudenlainen työtapa hevostallilla

Terveysmetsä-toiminta kohentaa mielenterveyttä, osoittaa tuore suomalaistutkimus

Yksinkertaiset ideat yleensä toimivat - yhteistyö luo vaikuttavuutta ja iloa työhön