Terveysmetsän suunnittelu ja tunnusmerkit

Blogin kirjoittaja Katja Keränen työskentelee asiantuntijana Terveysmetsämallit työ- ja toimintakyvyn edistämisessä -hankkeessa Luonnonvarakeskuksessa. Hän laati Sairaalanmäen Terveysmetsäreitistön yleissuunnitelman moniammatillisessa yhteistyössä ja kokosi tietoperustaksi tutkimustietoa luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista, hyvinvointipolkuesimerkkejä maailmalta ja Suomesta sekä tietoa luontopolun ja esteettömän luontopolun suunnittelukriteereistä.

Kuva: Katja Keränen

Sairaalanrinteen Terveysmetsäreitistö

Kainuuseen valmistui ensimmäinen Terveysmetsäreitistön suunnitelma Kainuun keskussairaalan lähimetsään. Suunniteltu alue sijaitsee Kajaanissa Sairaalanrinteen lähivirkistysalueella ja sisältää esteettömän aistipolun, luontopolun ja latupohjalla olevan kuntoreitin. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kajaanin kaupunki ja -vammaisneuvosto osallistuivat helposti saavutettavan kohteen suunnitteluun. Reitistön rakentamisen aloittamista suunnitellaan seuraavaksi Kajaanin kaupungin ja Kainuun soten kanssa.

Kuva: Katja Keränen

Terveysmetsätoiminta

Terveysmetsätoiminnasta voidaan puhua, kun suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti ohjataan ihmisiä luonnon terveys– ja hyvinvointivaikutusten pariin. Terveysmetsä on luontoalue, joka edistää ihmisen elpymistä keskimääräistä luontoympäristöä paremmin. Terveysmetsäksi soveltuvaa aluetta voidaan arvioida tunnusmerkeillä. Terveysmetsätoiminta pohjautuu tutkimustietoon luonnon hyvinvointivaikutuksista. Sairaalan viereinen metsä tarjoaa virkistäytymistä niin kaupunkilaisille ja matkailijoille ja edistää sairaalan asiakkaiden terveyttä.  Terveysmetsä on yksi sairaalan kuntoutusympäristöistä, jota ammattilaiset voivat hyödyntää, ja se tukee myös työntekijöiden työhyvinvointia.

Kuva: Katja Keränen

Luontopolun esteettömyys

Sairaalanrinteen Terveysmetsäreitistön suunnittelussa otettiin huomioon terveyttä edistävän ympäristön tunnusmerkkien lisäksi esteettömän ja vaativan esteettömän luontoreitin suunnittelukriteerit. Esteettömän reitin suunnittelulla mahdollistetaan luonnossa liikkuminen eri toimintakyvyn rajoissa. Reitistön lähtöpisteelle tarvitaan inva-paikoituspaikkoja. Ympäristöstä riippuen polkureitistöön tehdään pinnan tasoituksen lisäksi puinen rakenne, kaiteita, luiskia ja tasanteita. Levähdyspaikoilla on eri korkeuksilla olevia penkkejä ja opasteita turvallista liikkumista varten sekä erilaisia luontoharjoitteita kiinteissä opasteissa tai ohjattuina.

Terveysmetsän tunnusmerkit

Terveysmetsäsuunnittelun perustana ovat esimerkiksi metsäympäristön riittävä laajuus, saavutettavuus, turvallisuus, polut, nuotiopaikkamahdollisuus ja rakennetun ympäristön vähäisyys. Rauhalliset ja maisemallisesti kauniit, avoimet alueet kuuluvat Terveysmetsään.  Maiseman vaihtuvuus, korkeuserot, puustoisuus, näköalat, aukeat, kalliopaljastumat, jääkauden merkit ja vesielementit tuovat mielenkiintoa ympäristöön. Metsän suojaisat paikat voivat tarjota turvaa, lohtua ja rauhaa, joilla on vaikutusta voimavarojen ja hyvinvoinnin lisääntymiseen.

Elvyttäviä aistikokemuksia tuovat hiljaisuus, luonnon äänet, puhdas ilma, tuoksut ja pimeä yö. Luontotyyppien vaihtelevaisuus, moni-ilmeisyys ja vaikuttavat puuyksilöt pitävät mielenkiintoa yllä, maaperäkontakti ja lajiston monimuotoisuus, sekä metsän eläimet ja kasvit mahdollistavat lumoutumisen kokemuksia. Metsän mahtavuus, tarinat, myytit, muinaisjäännökset, kulttuuriperintö ja lajikumppaneiden sopiva määrä luovat merkityksellisen ilmapiirin.

Kuva: Katja Keränen

Terveysmetsäsuunnittelun lähtökohtia

Terveysmetsäalue suunnitellaan tarpeiden mukaan aina lähtökohtaisesti yhteistyössä maanomistajien ja tulevan reitistön huoltovastuussa olevien kanssa. Suunnittelussa otetaan huomioon uuden polkureitistön huoltamiseen tarvittava aika ja resurssit. Jos resursseja on niukasti, reitistö suunnitellaan mahdollisimman huoltovapaaksi. Maaston kuluminen polkujen kohdalta otetaan huomioon ja maaston epäsuotuisat kohdat kierretään, esimerkiksi metsän uudistusalat, soranottopaikat, kosteat painanteet ja liukkaat kalliot. Uusi polkuverkosto syntyy, kun yhdistetään olemassa olevat polut ja uusi polku toisiinsa. Uuden polun paikka merkitään selkeästi maastoon ohjaten kulkijat polkemaan uutta reittiä valmiiksi. Terveysmetsän ympäristöä kunnostetaan tarvittaessa: kunttaa voidaan uusia, kaatumavaarassa olevat puut ja vieraslajeja polun viereltä poistetaan.

Terveysmetsän suunnitelman taustalla on tarve hyödyntää luonnon hyvinvointivaikutuksia osana alueen asukkaiden sosiaali– ja terveyspalveluja.  Laadukas suunnitelma syntyy yhteisellä tavoitteella ja tahtotilalla. Kohti valmista reitistöä edetään, kun toteuttajatahot ja maanomistajat sitoutuvat ja resursoivat reitistön toteutukseen ja tulevaan kunnossapitoon.

 



Kuva: Tommi Jaako

Linkki Sairaalanrinteen Terveysmetsäreitistö -suunnitelmaan: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202201101133



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työllisyysohjaajan uudenlainen työtapa hevostallilla

Terveysmetsä-toiminta kohentaa mielenterveyttä, osoittaa tuore suomalaistutkimus

Yksinkertaiset ideat yleensä toimivat - yhteistyö luo vaikuttavuutta ja iloa työhön